Discussion:
[kmail2] [Bug 388068] New: With the kmail version 5.7 can no longer send mails.
(too old to reply)
b***@kde.org
2017-12-20 11:41:49 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

Bug ID: 388068
Summary: With the kmail version 5.7 can no longer send mails.
Product: kmail2
Version: 5.7.0
Platform: Archlinux Packages
OS: Linux
Status: UNCONFIRMED
Severity: normal
Priority: NOR
Component: general
Assignee: kdepim-***@kde.org
Reporter: ***@maksimo.de
Target Milestone: ---

Hello,
With the kmail version 5.7 can no longer send mails.
The reception works.
Qt 5.10
KF 5.41
latest Version of Arch Linux
Greeting
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Stephen Anthony
2017-12-20 13:48:15 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

Stephen Anthony <***@users.sourceforge.net> changed:

What |Removed |Added
----------------------------------------------------------------------------
CC| |***@users.sourceforge.
| |net

--- Comment #1 from Stephen Anthony <***@users.sourceforge.net> ---
Happens for me too with KDE Neon.
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Olivier Churlaud
2017-12-20 19:17:23 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

Olivier Churlaud <***@churlaud.com> changed:

What |Removed |Added
----------------------------------------------------------------------------
CC| |***@CustomCDROM.de

--- Comment #2 from Olivier Churlaud <***@churlaud.com> ---
*** Bug 388079 has been marked as a duplicate of this bug. ***
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Olivier Churlaud
2017-12-20 19:18:24 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

Olivier Churlaud <***@churlaud.com> changed:

What |Removed |Added
----------------------------------------------------------------------------
Ever confirmed|0 |1
CC| |***@churlaud.com
Status|UNCONFIRMED |CONFIRMED

--- Comment #3 from Olivier Churlaud <***@churlaud.com> ---
The same here : nothing changed in the configuration, and it worked before.

Thunderbird works fine with the configuration.

=> The problem is in kmail/akonadi/pim
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
b***@kde.org
2017-12-20 19:18:55 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

***@gmail.com changed:

What |Removed |Added
----------------------------------------------------------------------------
CC| |***@gmail.
| |com
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
b***@kde.org
2017-12-20 20:47:26 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

***@bearsh.org changed:

What |Removed |Added
----------------------------------------------------------------------------
CC| |***@bearsh.org
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Frank Noack
2017-12-20 20:50:27 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

Frank Noack <***@onlinehome.de> changed:

What |Removed |Added
----------------------------------------------------------------------------
CC| |***@onlinehome.de

--- Comment #4 from Frank Noack <***@onlinehome.de> ---
This problem arises if you use SSL encrpyption. Switching back to TLS solves
the problem for the moment.
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Stephen Anthony
2017-12-20 21:00:50 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

--- Comment #5 from Stephen Anthony <***@users.sourceforge.net> ---
Switching to TLS for smtp.gmail.com doesn't work for me; it still complains
about either "server error" or "mail transport failed".
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Frank Noack
2017-12-20 21:18:15 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

--- Comment #6 from Frank Noack <***@onlinehome.de> ---
is the port correct? And please restart Akonadi.
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Stephen Anthony
2017-12-20 21:29:37 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

--- Comment #7 from Stephen Anthony <***@users.sourceforge.net> ---
OK, checked port and restarted Akonadi. Got a popup saying that the message
was sent successfully. On the console where I restarted Akonadi, I got message
saying "org.kde.pim.ksmtp: Socket error: 2".

In any event, the test email(s) went through, so it seems to be working for
TLS; I will leave it on that setting.
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Gunter Ohrner
2017-12-21 08:46:38 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

--- Comment #8 from Gunter Ohrner <***@CustomCDROM.de> ---
Thanks, can confirm that switching from SSL to TLS also worked for me as a
workaround.
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Christoph Feck
2017-12-21 15:08:00 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

Christoph Feck <***@kde.org> changed:

What |Removed |Added
----------------------------------------------------------------------------
See Also| |https://bugs.kde.org/show_b
| |ug.cgi?id=387926
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Mark Gannon
2017-12-21 18:43:50 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

Mark Gannon <***@truenorth.nu> changed:

What |Removed |Added
----------------------------------------------------------------------------
CC| |***@truenorth.nu
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Daniele
2017-12-22 10:18:20 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

Daniele <***@gmail.com> changed:

What |Removed |Added
----------------------------------------------------------------------------
CC| |***@gmail.com

--- Comment #9 from Daniele <***@gmail.com> ---
Hi
Opensuse tumbleweed here.
Qt 5.9.3
KF 5.40
Akonadi 17.12
libtls16 2.6.3
libcrypto42 2.6.3
libssl44 2.6.3

With italian Aruba provider that uses TLS on port 25 and authentication PLAIN
Kmail 5.7 no longer sends emails.
error message:
"Your SMTP server does not support PLAIN.
Choose a different authentication method.
The server responded: "5.7.0 ...authentication rejected"

Cheers
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
SFA
2017-12-22 10:18:34 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

--- Comment #10 from SFA <***@inpixal.com> ---
Same issue with Tumbleweed, kmail 5.7 and latest akonadi

Switching from SSL->TLS works for sendinfg 1 email, then error again.
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
b***@kde.org
2017-12-22 10:25:48 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

--- Comment #11 from ***@maksimo.de ---
"Switching from SSL->TLS works for sendinfg 1 email, then error again."

Is the same with Arch Linux. I have the systen downgrade to 17.08
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Luca Beltrame
2017-12-22 11:31:49 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

Luca Beltrame <***@kde.org> changed:

What |Removed |Added
----------------------------------------------------------------------------
CC| |***@kde.org

--- Comment #12 from Luca Beltrame <***@kde.org> ---
Potential fix to solve this issue is under review:
https://phabricator.kde.org/D9476
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Frank Noack
2017-12-22 12:12:36 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

--- Comment #13 from Frank Noack <***@onlinehome.de> ---
The patch from https://phabricator.kde.org/D9476 works for me.
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Metko
2017-12-22 12:47:21 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

Metko <***@gmail.com> changed:

What |Removed |Added
----------------------------------------------------------------------------
CC| |***@gmail.com

--- Comment #14 from Metko <***@gmail.com> ---
(In reply to Frank Noack from comment #13)
Post by Frank Noack
The patch from https://phabricator.kde.org/D9476 works for me.
Is it possible to get a binary patch somewhere?
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Frank Noack
2017-12-22 12:56:07 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

--- Comment #15 from Frank Noack <***@onlinehome.de> ---
I used the patch with Gentoo Linux which provides a simple way to patch files
with a diff.
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Mark Gannon
2017-12-22 16:24:14 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

--- Comment #16 from Mark Gannon <***@truenorth.nu> ---
Can you give a little more help on applying the patch on gentoo? I tried the
patch (renamed as smtpsend.patch) in
/etc/portage/patches/kde-apps/kmailtransport-17.12.0/ and
/etc/portage/patches/kde-apps/kmail-17.12.0 and then ran ebuild <ebuild file
here> prepare and it failed in both cases.
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
b***@kde.org
2017-12-22 16:32:35 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

--- Comment #17 from ***@gmail.com ---
The correct package would be ksmtp. But you just need to sync, and 17.12.0-r1
will be available to you.
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Daniele
2017-12-22 18:46:18 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

--- Comment #18 from Daniele <***@gmail.com> ---
Hi
Good work! the patch works on tumbleweed.
Thank you very much.

cheers

Daniele
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Stephen Anthony
2017-12-22 18:58:01 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

--- Comment #19 from Stephen Anthony <***@users.sourceforge.net> ---
Tangentially related to this issue; is it better to use SSL or TLS when a
server offers both? I've changed to TLS to 'work around' this current issue,
but I wonder if I should just leave it that way, even when SSL is fixed.
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Fabian Vogt
2017-12-23 12:09:34 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

Fabian Vogt <***@ritter-vogt.de> changed:

What |Removed |Added
----------------------------------------------------------------------------
Resolution|--- |FIXED
Status|CONFIRMED |RESOLVED
Latest Commit| |https://commits.kde.org/ksm
| |tp/ec2afd27c790fbde63a9c2bd
| |d1f97a59fe04b18e

--- Comment #20 from Fabian Vogt <***@ritter-vogt.de> ---
Git commit ec2afd27c790fbde63a9c2bdd1f97a59fe04b18e by Fabian Vogt.
Committed on 23/12/2017 at 12:09.
Pushed by fvogt into branch 'Applications/17.12'.

Fix duplicate authentication

Summary:
The response to EHLO triggers an authentication command, but with TLS
two EHLOs are sent: For the 220 from the server and after TLS negotiation.
However, sending it twice results in an unexpected "503 already authenticated"
response which ends up getting parsed by the SendJob, causing confusion.

By leaving the EHLO-resending to the SessionPrivate, the state can be properly
tracked.
Related: bug 387926

Reviewers: mlaurent, dvratil

Subscribers: lbeltrame, cgiboudeaux

Differential Revision: https://phabricator.kde.org/D9476

M +19 -10 src/session.cpp
M +1 -0 src/session_p.h
M +0 -1 src/sessionthread.cpp

https://commits.kde.org/ksmtp/ec2afd27c790fbde63a9c2bdd1f97a59fe04b18e
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Martin Schnitkemper
2017-12-30 13:23:18 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

Martin Schnitkemper <***@nexgo.de> changed:

What |Removed |Added
----------------------------------------------------------------------------
CC| |***@nexgo.d
| |e

--- Comment #21 from Martin Schnitkemper <***@nexgo.de> ---
This problem is not limited to the SSL or TLS encryption, it still does not
work with outgoing mails and attachments, regardless if encryption is active or
not. Latest ksmtp is installed, but does not solve the problem.

I still get a server error, and no progress bar while sending, but the mail
will be send in a background process and delivered to the receipient, but
remains in the outgoing mail folder of kmail as unsent due to an error.

OS is Arch Linux.
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
PeterF
2018-01-02 14:27:22 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

PeterF <***@inode.at> changed:

What |Removed |Added
----------------------------------------------------------------------------
CC| |***@inode.at
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Christoph Feck
2018-01-02 17:15:55 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

--- Comment #22 from Christoph Feck <***@kde.org> ---
Martin, please report your issue as a new ticket, ideally providing the SMTP
conversation log showing the error.
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Christoph Feck
2018-01-02 17:18:47 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

Christoph Feck <***@kde.org> changed:

What |Removed |Added
----------------------------------------------------------------------------
CC| |***@gmail.com

--- Comment #23 from Christoph Feck <***@kde.org> ---
*** Bug 388325 has been marked as a duplicate of this bug. ***
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Martin Schnitkemper
2018-01-02 22:14:27 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

--- Comment #24 from Martin Schnitkemper <***@nexgo.de> ---
(In reply to Christoph Feck from comment #22)
Post by Christoph Feck
Martin, please report your issue as a new ticket, ideally providing the SMTP
conversation log showing the error.
Of course, if someone can guide me how to get a SMTP log out of kmail.
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Olivier Churlaud
2018-01-16 18:23:55 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

Olivier Churlaud <***@churlaud.com> changed:

What |Removed |Added
----------------------------------------------------------------------------
Status|RESOLVED |REOPENED
Resolution|FIXED |---

--- Comment #25 from Olivier Churlaud <***@churlaud.com> ---
It worked, and it's back.

Last change on my computer is the update of the Frameworks 5.42
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Tobias
2018-01-18 06:04:38 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

Tobias <***@gmx.de> changed:

What |Removed |Added
----------------------------------------------------------------------------
CC| |***@gmx.de
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Kishore
2018-01-19 11:55:03 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

Kishore <***@gmail.com> changed:

What |Removed |Added
----------------------------------------------------------------------------
CC| |***@gmail.co
| |m
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Kishore
2018-01-19 12:04:16 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

--- Comment #26 from Kishore <***@gmail.com> ---
Here is the message i see from akonadi process (after akonadictl restart) on a
gmail account. The UI notification reports "Failed to transport message. Server
Error".

qt.network.ssl: QSslSocket::startClientEncryption: cannot start handshake on
non-plain connection

KDE Neon user edition
Kontact 5.7.1
KDE Frameworks 5.42.0
Qt 5.9.3 (built against 5.9.3)
The xcb windowing system
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Franco Pellegrini
2018-03-27 20:30:22 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

Franco Pellegrini <***@gmail.com> changed:

What |Removed |Added
----------------------------------------------------------------------------
CC| |***@gmail.com

--- Comment #27 from Franco Pellegrini <***@gmail.com> ---
I am also seeing this issue. Nothing changed in the config, and cannot send
mails... they remain in the outbox while it keeps failing and retrying...
Eventually after some retries, it does send the email.

KDE Neon
Plasma: 5.12.3
Frameworks: 5.44.0
QT: 5.10.0
Kmail: 5.7.3

I don't know how to get a log out of it... if someone points me to it, I will
be happy to upload it
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Christophe Giboudeaux
2018-03-30 09:42:59 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

--- Comment #28 from Christophe Giboudeaux <***@krop.fr> ---
You already tried clicking on the "auto detect" button from the "advanced" tab
of your account settings ?

(in KMail preferences / Accounts / Sending).
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Cyrille Dunant
2018-03-30 09:45:49 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

Cyrille Dunant <***@gmail.com> changed:

What |Removed |Added
----------------------------------------------------------------------------
CC| |***@gmail.com

--- Comment #29 from Cyrille Dunant <***@gmail.com> ---
As a comment -- I don't know if that helps -- I actually resolved the issue by
reconfiguring everything from scratch.

My suspicion is that as I run git snapshots, the configuration sometimes gets
muddled up, and it results in things like emails not being sent.
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Martin Schnitkemper
2018-03-30 10:04:25 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

Martin Schnitkemper <***@nexgo.de> changed:

What |Removed |Added
----------------------------------------------------------------------------
CC|***@nexgo.d |
|e |
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
b***@kde.org
2018-04-03 02:22:32 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

***@hjkos.com changed:

What |Removed |Added
----------------------------------------------------------------------------
CC| |***@hjkos.com

--- Comment #30 from ***@hjkos.com ---
I have this problem too. Every once upon a miracle mail does get sent.
Normally, however it's not sending.

Here's SMTP session log:

S: 220-domain.tld ESMTP Postfix (Debian/GNU)
C: EHLO hostname.localnet
S: 250-domain.tld
S: 250-SIZE 10485760
S: 250-ETRN
S: 250-STARTTLS
S: 250-ENHANCEDSTATUSCODES
S: 250-8BITMIME
S: 250-DSN
S: 250 SMTPUTF8
C: STARTTLS
S: 220 2.0.0 Ready to start TLS
C: EHLO hostname.localnet
S: 250-domain.tld
S: 250-SIZE 10485760
S: 250-ETRN
S: 250-ENHANCEDSTATUSCODES
S: 250-8BITMIME
S: 250-DSN
S: 250 SMTPUTF8

I'm running debian and kmailtransport is version 17.12.3-1
Mail sending works with different clients.
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Taras
2018-05-22 20:27:31 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

Taras <mail+***@tarasonline.ru> changed:

What |Removed |Added
----------------------------------------------------------------------------
CC| |mail+***@tarasonline.ru

--- Comment #31 from Taras <mail+***@tarasonline.ru> ---
Hello!

Also have this bug in Kmail 5.7.3 on Fedora 28 but **only** for Gmail. OAuth is
used for IMAP and it works. For SMTP have to use generated application password
(see https://support.google.com/accounts/answer/185833). KMail can't send
emails via Gmail account in this use case. Unfortunately can't find out how to
grab SMTP session log in Akonadi.

P.S. FYI "OAuth via SMTP (for Gmail only for now) has been merged into current
development branch and will be available in the August release of KDE
Applications." https://forum.kde.org/viewtopic.php?f=215&t=140338#p397756
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
DeMus
2018-05-30 08:56:46 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

DeMus <***@gmail.com> changed:

What |Removed |Added
----------------------------------------------------------------------------
CC| |***@gmail.com

--- Comment #32 from DeMus <***@gmail.com> ---
Qt5.11, Plasma 5.12.5, Frameworks 5.46.0, Kontact 5.8.1
Outgoing mails are sent back from draft to the local folders Outbox and stay
there, after some time I receive a notification there is a time-out.
Tried downgrading, doesn't work, tried exchange SSl to TSL, didn't work.
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
b***@kde.org
2018-08-10 15:27:20 UTC
Permalink
https://bugs.kde.org/show_bug.cgi?id=388068

***@bn-paf.de changed:

What |Removed |Added
----------------------------------------------------------------------------
CC| |***@bn-paf.de
--
You are receiving this mail because:
You are watching all bug changes.
Loading...